יום שבת, 15 בפברואר 2014

הוצאת ספרים או הוצאה באמזון? השוואה ראש בראש



בזמן האחרון פונים אלי סופרים רבים ומשתפים אותי בהתלבטות שלהם: האם להשקיע כסף בהוצאת ספר בארץ, דרך הוצאת ספרים קטנה (ובתשלום), או להשקיע דווקא בהוצאה באמזון. זו אכן התלבטות, וכדי לגבש החלטה צריך להבין מה המשמעות שלה בכל מיני מישורים.

נתחיל:

השקעה כספית ראשונית וכוללת

הוצאת הספרים תבקש מכם סכום של כ-30-40 אלף ש"ח כדי להוציא את הספר לאור, ובדרך כלל תכלול בזה גם תקציב של פרסום ויחסי ציבור.

באמזון ההוצאה חינם, אם כי אם אתם רוצים להוציא את הספר באמזון באופן אופטימלי - כולל תרגום, הפקה והוצאות שיווק - תצטרכו להשקיע כ-15-20 אלף ש"ח (זה יכול להשתנות בהתאם לעלויות התרגום וכמה שתחליטו להוציא על שיווק).  כמובן שאם יש לכם זמן וידע אפשר לעשות את הכל (פרט לתרגום) חינם.

בקצרה: הוצאה באמזון עולה חצי מהוצאת ספר בארץ. 


מספר ספרים וזמן מדף

הוצאת הספרים תדפיס תמורת סכום כזה 1,000 ספרים פיזיים, ותניח אותם על מדפי הרשתות למשך שבועיים שלושה. לאחר תקופה זו הם יעברו למחסני הרשתות, ולאחר מכן העודף יוחזר להוצאת הספרים ומשם אליכם הביתה (בתקווה).

באמזון תקבלו אינסוף עותקים דיגיטליים ופיזיים למכירה, שיישארו על המדפים לתמיד.

בקצרה: בישראל תקבלו 1,000 עותקים, באמזון אינסוף.


תמלוגים

על פי חוק הספרים החדש, התמלוגים שתקבלו יעמדו על 8% מהמחיר לצרכן בניכוי מע"מ, ואם תמכרו מהספר מעל 6,000 עותקים תקבלו מהעותק ה-6,001 תמלוגים של 10%. כך שאם מחיר הספר לצרכן הוא 70 ש"ח (60 + מע"מ), תקבלו 4.8 ש"ח על כל ספר שנמכר, ו-6 ש"ח על העותק ה- 6,001 והילך.

אמזון נותנת לכם 70% תמלוגים על ספרים דיגיטליים (במחירים של 2.99$-9.99$). אם ניקח מחיר ממוצע של 4.5$, תקבלו תמלוגים של 11 ש"ח לערך על כל ספר נמכר.

בקצרה: אמזון נותנת בערך פי 2 יותר תמלוגים בכסף נטו. 

 

פוטנציאל החזרת ההשקעה

כשמדובר בהוצאת ספרים בארץ החישוב פשוט. אתם בעצם קונים מההוצאה 1,000 ספרים במחיר של 30-40 שקל לספר, ולכן כדי להחזיר את ההשקעה אתם צריכים לקבל על כל ספר כזה תמלוגים של 30-40 ש"ח. לצערכם, התמלוגים שתקבלו יהיו גג 15 ש"ח לספר במקרה טוב (למעשה גם זה כמעט לא קיים), כך שאם תמכרו את כל הספרים שלכם (כן: את כל הספרים!) אז... עדיין תפסידו 15-25 אלף ש"ח.  לא יאומן.

מבחינה מתמטית טהורה, בהוצאת ספרים בארץ אין סיכוי להחזיר את ההשקעה הראשונית. הדרך היחידה היא להדפיס לבד בבית דפוס ולמכור את הספרים בהרצאות שלכם, למשל. או לקבל מימון מראש להוצאת הספר דרך אתרי מימון.

באמזון תקבלו על כל עותק דיגיטלי שיימכר כ- 3 דולר בממוצע, שזה בערך 10 ש"ח. על עותקים פיזיים תקבלו יותר, בדרך כלל. כלומר: כדי להחזיר את ההשקעה יש צורך במכירת 1,500-2,000 עותקים. מאחר והספר נמצא באמזון לנצח, אין מגבלת זמן למכירות. אבל, מאחר וכבר תקצבתם פעילות קידום מכירות אופטימלית, תוכלו להיות רגועים: הסיכויים להחזיר את כל ההשקעה כבר בקמפיין קידום המכירות הראשון גבוהים מאוד.

בקצרה: בישראל רק תפסידו. באמזון בהחלט אפשר להחזיר את ההשקעה לאחר זמן קצר. 


פוטנציאל רווחים כללי לאורך הזמן (אופק)

הוצאת ספרים בארץ, כאמור, מסתכמת בהדפסת 1,000 עותקים, וכשכולם יימכרו (או ירדו מהמדפים לאחר 3 שבועות) - אתם בעצם בהפסד של 15-20 אלף ₪. רק אם יצאו לאור מהדורות נוספות תוכלו לקבל קצת יותר. אחד הסופרים הישראלים המצליחים ביותר באמזון מכר 6,000 עותקים מספרו בארץ - ועדיין לא החזיר את עלות ההפקה. כך או כך, הקהל הישראלי מאוד מוגבל בגודלו.

באמזון השמיים הם הגבול. אני לא מדבר רק על הצלחה בינלאומית שכמובן יכולה להיות גדולה יותר מהצלחה ישראלית, אלא פשוט על העובדה שהספר שלכם נמצא שם ללא הגבלת זמן, הוא יימכר תמיד (אם כי, ללא קידום מכירות קבוע סביר שהמכירות יהיו דלות) וייהנה מ"זנב ארוך" איטרנטי. גם עוד עשור תקבלו ממנו תמלוגים.

בקצרה: בישראל פוטנציאל הרווחים זעיר ומוגבל בזמן. באמזון הוא אינו מוגבל.







אפשרויות קידום מכירות ויח"צ

שוק הספרים הישראלי ריכוזי מאוד. הרשתות מכתיבות את הטון, לאחריהן הוצאות הספרים הגדולות, ואחריהן - מדורי התרבות בעיתונים. את התוצאות ניתן לראות בחנויות הראווה של סצומתסטקי: הטייה מובהקת לטובת ספרים מאוד מסוימים של הוצאות מאוד מסויימות. להוצאות הקטנות כמעט אין כוח לקדם את הספר שלכם, וספק אם יש בכלל רצון לעשות זאת - הן, את הרווחים שלהן כבר עשו ברגע בו קיבלו מכם 30-40 אלף ש"ח. מאותו רגע הספר שלכם פשוט תופס מקום על המדף (מקום שמחכה לעוד ספר עליו ההוצאה כבר קיבלה 30-40 אלף ש"ח). 
הקידום, אם כך, מוטל עליכם: להתדפק על דלתות תכניות הבוקר בטלוויזיה, לנסות להיכנס לעיתונים, ללכת חנות אחר חנות ולשאול על הספר שלכם... וכדאי למהר, כי לאחר 3 שבועות הספר שלכם ייעלם מהמדף ולא תהיה עוד דרך לקדם אותו.
גם באמזון הקידום מוטל עליכם, אבל אמזון מעניקה לכם מספר אפשרויות דיגיטליות חזקות מאוד לעשות זאת. החשובה ביותר היא האפשרות ל-5 ימי Free Promotion הניתנים מדי רבעון, שבניצול נכון יכולים להקפיץ את הספר שלכם חזרה לטופ 1,000 של אמזון. אפשרות זו פתוחה הן לספרים חדשים והן לספרים ותיקים, כך שתיאורטית ניתן לבצע מבצע קד"מ כל 3 שבועות ולקיים נוכחות קבועה בצמרת הקטגוריה (בהנחה והספר טוב והביקורות עליו טובות).
לשמחת הסופרים הישראלים, אחד ממקדמי הספרים הטובים ביותר בעולם נמצא בישראל (שמו הוא בני כרמי), ואפשר להסתייע בשירותיו הטובים. עם התוצאות קשה להתווכח: פעם אחר פעם ספרים ישראלים מגיעים לטופ 100 העולמי בתשלום (כולל הספרים של כותב שורות אלה), ויש כאלה שמגיעים לטופ 20 ולטופ 10. במקומות אלה המכירות, אגב, הן אלפי ספרים ביום.
שורה תחתונה: בישראל קשה מאוד לקדם את הספר, באמזון יש אפשרויות מובנות וטובות לעשות זאת.

 

דיווחים ותשלומים

הוצאות הספרים נוהגות לדווח לסופרים על המכירות כל חצי שנה (למרות שהן יכולות, פרקטית, לעשות זאת באופן שבועי שוטף - כל המערכות ממוחשבות). גם התמלוגים מתקבלים כל חצי שנה.

אמזון מספקת דיווחים שוטפים חיים (מתעדכנים כל דקה עד 3 שעות), ומשלמת תמלוגים מדי חודש, שוטף + 60.

 שורה תחתונה: בישראל תחכו 180 יום לכסף, באמזון 60.

 

כבוד ומעמד

הוצאת ספר בישראל נחשבת, בעיני רבים, כסוג של הכרה בכישרון (אם כי את ההכרה הזו קונים ב-40,000 ₪, מה שמזכיר לי קצת קניית תואר אקדמי...). סופרים רבים מדווחים שלראות את הספר, מודפס, בחנויות, זו חוויה מסעירה. אם גם כותבים עליו בעיתון דברים טובים? בכלל הללויה.

אמזון היא סיפור אחר. בדרך כלל, ספרים ישראליים שנמכרים באמזון אינם מגיעים למדורי התרבות בעיתונים (אם כי הם יכולים להגיע לתכניות הטלוויזיה) ללא יחסי ציבור עצמאיים. מצד שני, כמה כבוד נמצא במשפט "הספר שלי תורגם לאנגלית והיה רב מכר בינלאומי באמזון"? חומר למחשבה.

 שורה תחתונה: בישראל יש כבוד, באמזון יש כבוד בינלאומי.


שליטה על הספר

הוצאת ספר בישראל אינה מאפשרת לכם בדל שליטה על הספר. אי אפשר לשנות מחירים, לשנות כריכות, לשנות שמות, לתקן שגיאות שהתגלו לאחר ההוצאה לאור, לשנות נתיבי הפצה, להוריד את הספר מהמדף במידת הצורך ולהחזיר אותו למדף כשתרצו.

אמזון מאפשרת לכם שליטה מלאה על כל האלמנטים האלה. מחיר, כריכה, שם, תיקוני עריכה, וכל שאר האלמנטים הקשורים בספר - הכל ניתן לשינוי ולשיפור עם הזמן.

 שורה תחתונה: בארץ הספר יוצא משליטתכם, באמזון הוא תמיד בשליטתכם.



מסקנות סופיות

ההוצאה באמזון מנצחת בנוק-אאוט את ההוצאה בישראל.

הסיבות ברורות:
הוצאת הספר עולה חצי, היא היחידה שמאפשרת לסופרים להרוויח (עובדה מדהימה בפני עצמה, שהוצאת ספרים בארץ מראש לוקחת בחשבון שתפסידו גם אם תצליחו), אמזון גם משלמת הרבה יותר ומהר יותר, מאפשרת לכם לקדם את הספר לאורך זמן ומשאירה אותו על המדף לתמיד.


יום שישי, 7 בפברואר 2014

למה חוק הספרים החדש הולך לפגוע בכם אישית - ואיך הוא בכל זאת יעזור לכם


הדרך לגיהנום רצופה בחוקים טובים.

כך היה עם הפרטת קופות הגמל (התוצאה: אנחנו משלמים עכשיו פי כמה וכמה), כך זה היה עם הקמת חברות המים המוניציפליות וכך זה קורה, ממש עכשיו, עם חוק הספרים החדש. הכוונות, כמובן, היו טובות: לתת לסופרים יותר תמלוגים עבור ספריהם. הדרך: לקבוע רף תחתון של מחיר לספר חדש, בלי יכולת הכנסה למבצעים של רשתות הספרים, עם תמלוגים מובטחים לסופר. הידד.

בפועל, מישהו הרי צריך לקנות את הספרים האלה. ומאחר והמצב הכלכלי בישראל מזהיר ולאנשים נשפך כסף מהאוזניים, הם ירוצו לקנות את הספר החדש שתוציאו במחיר של שמונים שקל, כשמקודם הם היו צריכים לשלם עליו רק שלושים שקל עלובים. הם אפילו יקנו יותר מאחד במחיר החדש. ובמיוחד אם אתם סופרים חדשים ולא מוכרים - אז, בכלל, תהיה התנפלות על הספר החדש שתוציאו. מי בכלל יעיף מבט על החדש של פטרסון או של רם אורן, כשאפשר לקנות את שלכם באותו מחיר גבוה.

ברור שזה שטויות.

מחירים גבוהים יותר = מכירות קטנות יותר


המשמעות האמיתית של החוק החדש היא מחירים גבוהים יותר - ותנועת קונים קטנה הרבה יותר. ואני לא מדבר רק על ספרי קריאה "לתצרוכת עצמית". מי שנהג לקנות ספרים כמתנה, ושמח לקנות ארבע מתנות מכובדות  במאה שקל (מציאה מצויינת!) ירד מזה ויחפש אפיקים אחרים. קונים קבועים ייכנסו לחנויות הספרים - וחלק מהם פשוט יברח. המחירים גבוהים מדי למציאות של היום.

וכשקונים פחות - אז גם מוכרים פחות. חנויות ספרים עם רווחיות גבולית ייסגרו בזו אחר זו. בהתחלה ייסגרו החנויות הפרטיות, הקטנות, כי אין להן אורך נשימה כלכלי. הדומיננטיות של סצומתסקי תגדל עוד יותר. אבל גם הרשתות ייפגעו, ויסגרו סניפים פחות רווחיים. הנדל"ן של החנויות הרי שווה הון.

יהיו פחות חנויות, פחות שטחי מדף, ותחרות גבוהה יותר על המדף. אם, היום, חיי מדף של ספר ישראלי חדש הם 3 שבועות - בעתיד הם יהיו קצרים יותר, אם בכלל יהיו.  המשמעות בפועל היא שסופרים ישראלים חדשים לא יוכלו יותר להיכנס לחנויות הספרים הישראליות. לספר החדש שלכם פשוט לא יהיה מקום.

פחות חנויות, פחות ספרים, פחות סופרים


ואז גם ההוצאות הקטנות, אלה שהסופרים בעצם מממנים מכיסם, יתחילו לקרוס. כיום הוצאה קטנה גובה מסופר סכום של 30-40 אלף ₪ להוצאת אלף עותקים, אותם היא מניחה על המדף בסצומתסטקי למשך 3-4 שבועות (במקרה הטוב). חוק הסופרים החדש ימנע ממנה אפילו את ההצעה הזו לסופרים. כמובן שבהתחלה הם יסתירו את זה מהסופרים הלהוטים להוציא ספר, אבל האמת תצוף מהר מאוד... והסופרים יתחילו להיעלם, ואיתם ההכנסות. 

אז מה יקרה? פחות קונים, פחות ספרים, פחות חנויות, פחות סופרים.

נפלא.

ולמה נפלא? כי אז הסופרים יתחילו לגלות את ההוצאה הדיגיטלית. בעברית וכמובן באנגלית, באמזון. הוצאות ההפקה שם נאמדות באלפי שקלים בודדים וכך גם הוצאות השיווק. סיפורי ההצלחה באמזון לא מתחבאים. להיפך, הם נלחשים מסופר לסופר בפורומים ובקבוצות הפייסבוק.

בדיגיטל הקונים משלמים פחות, הסופרים מקבלים יותר


בדיגיטל לא צריך הוצאת ספרים. לא צריך להדפיס עמודים. יש קשר ישיר בין הסופר לקהל שלו. העלויות נמוכות יותר, מחירי הספרים הדיגיטליים יכולים להיות נמוכים יותר (באמזון: 3-10 דולרים) והסופר יכול לקבל תמלוגים גבוהים הרבה יותר על  הספר שלו (2-7 דולרים).

הם, אתם, כולנו, נתחיל לוותר על הוצאה פיזית - ונעבור להוצאה דיגיטלית, בעברית ובתרגום לאנגלית. קהל הקוראים יגלה את הסופרים החדשים מחדש. הוא יגלה שהוא יכול לשלם על ספר רק 20 ש"ח (הרבה פחות מהיום) - והסופר יכול לקבל על הספר הזה 14 ש"ח בתמלוגים (הרבה יותר מהיום!).

יהיה הרבה יותר כדאי לקרוא.

יהיה הרבה יותר כדאי לכתוב!

ובכמויות.

שלכם,

לירון.



המלצות קריאה ועיון:

 קינוחים  בפחות מ- 160 קלוריות: ספרה שובר השיאים של העיתונאית רויטל פדרבוש (קידום: בני כרמי), שהגיע בשיאו למקום 7 באמזון (מקום ראשון בקטגוריות הבישול השונות) עקף את מרתה סטיוארט בסיבוב והניה לב במספר ימים תמלוגים שספרי בישול מצליחים בישראל לא עושים בשנה.

Tracks, ספר מתח מעולה של  ניב קפלן (קידום: בני כרמי), שהגיע לטופ 20 באמזון, גרף כמה עשרות אלפי דולרים ויצא לאחרונה גם בישראל, בעברית.

To Cross The Ocean, ספר נוער מקסים של זהבית טל-און, שיצא ממש עכשיו באמזון, הן בעברית והן באנגלית, וממתין לקמפיין הקידום שלו.


יום שבת, 1 בפברואר 2014

הוצאה לאור באמזון של ספרי בלשן - איך להצליח בז'אנר הכי מצליח?

כדי להצליח באמזון לא מספיק לכתוב ספר טוב. צריך גם לדעת לקדם אותו, ואחד ממנועי קידום הספרים המוצלחים בעולם עונה לשם Bookbub. מדובר באתר בעל מיליון מנויים לרשימת התפוצה היומית שלו, שמתמחה בפרסום ימי החינם של ה-KDP, ומתגאה ברשימת ההצלחות הגדולה ביותר שאני מכיר בתחום. חלק גדול מההצלחה שלהם נובע מסטטיסטיקות מדוייקות שהם מנהלים על כל ספר שהם מקדמים - כמה הורידו אותו חינם, כמה הוא מכר בתום ימי החינם, במה הוא עסק, מה כתבו עליו...

כפועל יוצא - הם מסוגלים לנתח את הגורמים שסייעו לו להצליח (או לא להצליח), ולתת ייעוץ לסופרים בהוצאת ספר באמזון, כך שיצליח יותר בימי החינם וגם אחריהם. אני מקפיד לעקוב אחרי הבלוג שלהם, והפעם הם פרסמו עצות הקשורות לז'אנר ה- Mystery, שנחשב לאחד המצליחים ביותר באמזון - אם לא המצליח מכולם.

מה זה Mystery?  בעיקרון מדובר בספרי "בלש", אבל ההגדרה קצת יותר רחבה. כל ספר בו הגיבור פותר תעלומת פשע יכול להיכנס לז'אנר הזה, ויש לו תת ז'אנרים כמו whodunit (פיתרון התעלומה באמצעים לוגיים, כמו אגאתה כריסטי), או hardboiled, שמתמקדים יותר באקשן ובמציאות "מלוכלכת". גם ספרי מתח רגילים יכולים להיכנס לקטגוריה הזו, וספרים שמערבים את העל טבעי.

אז מה Bookbub אומרים על ספרים כאלה? מה העצות שלהם, בהתבסס על ספרים שהצליחו?

1. כריכות בעלות צבעוניות חזקה עושות עבודה טובה. ובמקרה של הספר הזה, שילוב של הומור, אוכל ודמות בלתי שגרתית בטח לא הזיק.




2. גיבורות! באופן עקבי הם רואים הצלחה בספרים בהם הגיבור הוא אשה חזקה, ובז'אנר הזה -גם. כמו כן, כפי שכריכת הספר הזה ממחישה, שילוב של ציטוט ביקורת מחמיא בכריכה - עוזר.




3. ילדים. ישנה הצלחה ברורה לספרים בהם משולבים ילדים, וכשרואים אותם על הכריכה, זה עוזר. ומי ליד הילדה החטופה? נכון, הגיבורה - חוקרת, ולא חוקר.
 



4. בעלי חיים. וחגים. קוראי אמזון אוהבים ספרים בהם מופיעים בעלי חיים, והם גם אוהבים ספרים בהם מוזכרים חגים. כאן יש כלב חמוד ליד עת אשוח של חג המולד. אי אפשר להיכשל כאן...




5. ביקורות טובות. הספר הזה "הפגיז" בביקורות, הן של קוראים והן של מבקרים מפורסמים (גם כאן הביקורת של הניו יורק טיימס מצוטטת על גבי כריכת הספר).




6. הומור. קוראים אוהבים הומור. ובספר הזה יש הרבה ממנו, כפי שניתן ללמוד מהכריכה שלו. ומה עוד ניתן ללמוד מהכריכה? נכון: גיבורה נשית חזקה (אם חד הורית במקרה זה), ציטוט של ביקורת מהללת (במקרה זה - של סופר מתח אחר), ואזכור שייכות לסדרה זוכת פרסים...



7. הומור!!! במקרה זה מדובר בספר שזכה לתואר hilarious, ויש לו חזיר ורוד וחמוד בכריכה. הוא מיועד ישירות לנשים, ומי שרכשה אותו קיבלה בונוס: "מתכון" לשרשרת, שקשורה לעלילה.




כתיבה נעימה!