הסופרים הישראלים נמצאים במילכוד
להוציא ספר יכול להיות הדבר הכי מלהיב בעולם - אבל בישראל המציאות הזו גם עגומה מאוד.
למה?
בפשטות: יש מעט מאוד, יחסית, קוראי עברית, והרבה מאוד כותבי ספרים בעברית (שלא לדבר על המתורגמים). אנחנו שוק קטן מדי. בכל חודש נכנסים למדפי חנויות הספרים יותר מ-100 כותרי מקור חדשים, מה שאומר שיותר מ-100 כותרים אחרים עוזבים אותם. רובם המכריע לא ימכור יותר ממאות בודדות של עותקים. ולעולם לא יחזיר את ההשקעה בהם.
אז למה הם יוצאים בכל זאת? כי חלק מהוצאות הספרים כבר מזמן אינן מרוויחות ממכירת ספרים. הן מרוויחות מהסופרים. זה עסק מצויין - אבל תיכף נגיע אליו. בינתיים, בואו נראה מה קורה לסופרים ישראלים חדשים.
אין מקום לסופרים חדשים. תרתי משמע
הם מנסים להיכנס לשוק כל כך צפוף, שאי אפשר להיכנס אליו כמעט. לסופר ישראלי חדש אין כמעט סיכוי להותיר חותם בשוק כזה.
הוצאות הספרים הגדולות מכניסות אליהן רק בודדים מתוך אלפים שפונים אליהן מדי שנה, והשיקולים שלהן לא תמיד ברורים. כולם יודעים שספרים נפלאים נדחים על ידי ההוצאות, בעת שספרים תמוהים עולים על המדפים. וכבר אמר מישהו חכם שהדרך הבטוחה ביותר להוציא ספר בישראל היא להיות כדורגלן מצליח, דוגמנית או פליט ריאליטי. בכל מקרה, הוצאת ספרים גדולה ומוכרת, שיש לה יכולת כלשהי לקדם אותך, קודם כל תשתה את הזכויות שלך עם קשית ותבטיח לך שתתוגמל באחוזים בודדים בלבד. לשנים.
מה נשאר? הוצאות "ידידותיות למשלם". כל אחד יכול להוציא ספר היום, אם יש לו 20-50 אלף ש"ח לשלם לאחת ההוצאות הקטנות, שמתפרנסות מסופרים - ולא מספרים.
הוצאה כזו בונה על זה שהתשוקה שלך להוציא ספר מעוורת אותך זמנית והופכת אותך מסופר לסופראייר. היא תיתן לך תחושה של טיפול "מקצועי" (כמובן שבדיקת הטיפול לעומק תשאיר אותך בהלם קל), תדפיס עבורך את הספר באלף עותקים, ותמכור לך אותם (חשוב להבין: היא מוכרת את הספרים לך, ולא לקוראים שלך) במחיר מופקע.
כמה מופקע? על כל ספר שהיא מוכרת ברשתות הגדולות היא מקבלת 10%-15% מהחנות. על כל ספר שהיא מוכרת לך היא מקבל 100%. כך שיוצא שעדיף לה למכור לך 1,000 ספרים מראש, מאשר להתאמץ ולקדם ולמכור עבורך 7,000 ספרים בחנות.
לכן גם אין לה אינטרס לקדם אותך. כל סופר משלם עשרים עד חמישים אלף ש"ח על הוצאת הספר שלו, ו... זהו. ההוצאה כבר קיבלה רווחים המקבילים למכירות של כמה אלפי עותקים, ובתמורה הספר יהיה שבועיים שלושה על המדף, עד שיוחלף בספר אחר אותו מימן סופר אחר.
בעיני זה לא אתי וכמובן לא משתלם (לך. להוצאה זה משתלם באבוה).
סופרים (ותיקים) במלכודת
גם סופרים ותיקים ומוכרים מגלים שקשה מאוד להתפרנס בארץ מספרים. גבי ניצן, מחבר "באדולינה" (ספר הפרוזה הנמכר ביותר בארץ בכל הזמנים, ואחד הפייבוריטים שלי) מגלה שהוא מרוויח שקל-שניים על כל ספר כזה. בארה"ב הוא היה יכול להיות מיליונר בדולרים. בישראל? מצבו עגום מאוד, לדבריו.
ידוע כי סופרים ישראלים מצליחים מתפרנסים בעיקר מהרצאות ומסדנאות קריאה. צריך רק לפתוח פייסבוק ולראות עד כמה זה נפוץ. למרות שרמת הספרות בארץ גבוהה מאוד, השפה העברית פשוט מגבילה את תפוצת הספרים. אחד מהסופרים הידועים ביותר בישראל, זה שכתב שרשרת רבי מכר ועכשיו מוציא ספרים דרכנו, אמר לי שהספר המצליח ביותר שלו מכר כמה עשרות אלפי עותקים. בארה"ב זו בדיחה.
לכן, כל סופר ותיק ומצליח חייב לשים לעצמו מטרה: לצאת מהארץ - ובמהירות. להגיע לשווקים אחרים, בשפות אחרות, ובמהירות הגדולה ביותר.
ההזדמנות הגדולה: אמזון
הדרך הטובה והמהירה ביותר לעשות את זה היא להוציא את הספר בהוצאה עצמית, באמזון. בעברית, ויותר חשוב: באנגלית.
היתרונות:
- זה חינם. אמזון לא דורשת כסף על ההוצאה עצמה, לא בעותק פיזי ולא בעותק דיגיטלי (Kindle).
- הסופר מקבל 70% תמלוגים. אין כאן הוצאת ספרים ש"שותה" לו את הרווחים בקשית גדולה.
- חשיפה לקהל עצום של מאות מיליוני קונים. לא מובטח לאף אחד שהוא יצליח, אבל אם כן - פוטנציאל ההצלחה גדול הרבה יותר.
- חשיפה לסוכני ספרים של ההוצאות הבינלאומיות הגדולות. כל מי שמכיר את עולם הספרות הבינלאומית יודע שההוצאות מתוסכלות. הן מצליחות לפספס, פעם אחר פעם, את הלהיטים הגדולים. לכן הן מעסיקות אנשים מיוחדים שסורקים את האמזון ומנסים לאתר להיטים בעליה, כדי להגיש להם חוזים מפתים. גם מפיקים הוליוודיים עושים את זה.
גם לי, אישית, יש כבר כעשרים ספרים שם, ועוד יצטרפו בעתיד הקרוב. חלקם במהדורות דיגיטליות וחלקם כספרים דיגיטליים. חלקם בעברית וחלקם באנגלית. את כולם ניתן לרכוש מהארץ ולקרוא. וכן, כבר הרווחתי כסף מזה. אמנם לא מיליונים – אבל מי יודע? אולי בעתיד.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה